Mi a helyzet a Dunaújvárosi ingatlan piacon?

Korábban le írtam gondolataim, mi várható az országos piacon, de most szóljunk pár szót a regionális, helyi ingatlan piacról. Ahhoz, hogy erről beszélni tudjunk, nézzünk meg pár statisztikai adatott.

Dunaújváros lakossága 48.484 fő, összesen 23.002 db lakás található itt. Ezen lakásos nem mindegyike lakott, tartalmazza az üresen álló önkormányzati bérlakásokat, és egyéb ingatlanokat is. A lakások átlagos alapterülete 54m2.

Az átlagos négyzetméterár 424.000 ft- de itt érdemes ki hangsúlyozni, ez az aktuális, hirdetési árak alapján!  Ezt azért nem szabad el felejteni, mert gyakori a piacon, hogy Joli néni a kettő szoba hallos lakását a Váci Mihály utcában meghirdeti 26 millió forintért, mert neki nem sürgős, és a végén el adja 20 millió ért, vagy el sem adja.Nos ezt a statisztikát, az ilyen hirdetések erősen torzítják, tapasztalatom szerint az értékesitéskori négyzetméter ár egy felújítandó lakásnál 350.000 ft környékén mozog, de ezt mindig az adott ingatlan paraméterei határozzák meg.

A Dunaújvárosi Ingatlan árak az országos átlagnál 40% al alacsonyabbak, a megyeinél 14% olcsóbb itt egy ingatlan. Viszont, csak előző hat hónapban több mint 11% al nőtt a településen az átlag ár!

Érdekesség hogy a városban 1392 db 100m2 nagyobb alapterületű lakás található.

És hogy mit hozz a jövő?

A város regionális központ, több nagy munkáltató van jelen, sőt az Iváncsa mellett épülő gyárban is jelentős részt Dunaújvárosiak fognak dolgozni. 18 oktatási intézmény található a városban, köztük a Dunaújvárosi Egyetem.  Ennek köszönhetően folyamatos a környékről Dunaújvárosba költöző fiatalok-családok áramlása. A jelenlegi változó gazdasági helyzetben, egyre többen döntenek úgy, hogy el adják vidéki, korszerűtlen házaikat, és be költöznek Dunaújvárosba, lehetőleg egy kisebb lakásba, aminek a rezsi költségeit tudják fizetni. Középtávon ez a környező, nem energia hatékony családi házak árának vissza eséséhez vezet-, ami már most el kezdődött- viszont stabilizálja a városi lakások piacát, így itt nem számolok jelentős árzuhanással. A panel és tégla lakások árát műszaki és esztétikai állapota fogja erősen befolyásolni, hisz manapság egy felújítás nagyon nehezen kivitelezhető, a szakember hiánynak és az elszabadult anyagáraknak köszönhetően. Így egyre nagyobb lesz a rés a felújított, és felújítandó lakások ára között. A felújítandó lakások ára lefelé, a felújított ingatlanok ára felfelé fog mozdulni. Az értékesítési idők meghosszabbodásával is érdemes számolni, az a lakás, amit korábban 15-30 nap alatt lehetett értékesíteni, az most 45-60 nap is lehet.  Ez azt eredményezi, hogy egyre több eladó lakás lesz a piacon, és a vevők kerülnek hosszú távon jobb alku pozícióba. A gazdasági változások miatt, ha szeretné el adni lakását, most nem javaslom a kivárást. Ha úgy dönt, profikra bízná ingatlanja értékesítését, szeretne időt, pénzt és energiát spórolni, keressen bizalommal minket, mi a hirdetéstől, az ár alkun keresztül, egészen a közművek átírásáig végig kísérjük a folyamatot, folyamatos segítséget biztosítunk.

Az adatokat a költözzbe.hu oldal biztosította.

 

Karda Gábor