Lakásvásárlás költségei 2021-ben.

Előbb utóbb mindenki életében eljön az a pillanat, amikor lakásvásárlásra adja a fejét. Ilyenkor nem árt, ha a leendő otthonunk keresését megelőzi egy pénzügyi tervezési folyamat, amikor is felmérjük, hogy milyen lehetőségeink vannak, és ezzel próbáljuk párhuzamba állítani igényeinket.

Egy ingatlan megvásárlása során, az ingatlan vételárán felül felmerülő költségeket fogom részletezni az alábbiakban.

1. Ügyvédi Díj

Az ingatlan adásvételét minden esetben ügyvéd-illetve közjegyző által jegyzett okiratba kell foglalni, e nélkül a szerződés érvénytelen. Ezt az okiratot ellenjegyző iktatja a Földhivatalnál, és ő intézi az új tulajdonos- illetve tulajdonosok bejegyzését is.

Az ügyvédi díjszabás igen széles skálán mozog, a vételár 0.5%-1,5% ig, de jellemzően mindenhol van egy minimum díj, és az alacsonyabb értékű ingatlanoknál magasabb százalékon dolgoznak a szakemberek. Ebben az esetben azonban nem érdemes ár alapján választani, mert egy rosszul megszerkesztett okirat később komoly gondokat tud okozni. A legtöbb ingatlan iroda, így mi is, profi szakemberrel dolgozunk össze, aki rutinjának köszönhetően minden körülményre kiterjedő szerződést tud készíteni a feleknek, így garantálva a későbbi kelementelenségek elkerülését.

Magyarországon nincs törvényben szabályozva, hogy az eladó vagy a vevő fizeti az ügyvédi díjat, azonban mivel többnyire a vevő választja az ügyvédet, így a vevő is szokta rendezni ennek költségét.

2. Tulajdoni lap lekérése, tulajdonjog bejegyzése

Az ügyvéd az adásvételi szerződés kötésekor kér le friss tulajdoni lapot, amin láthatja, hogy a szerződés megkötésekor milyen terhek vannak ( ha vannak) bejegyezve az ingatlanra. Fontos, hogy adásvétel során mindig a lehető legfrissebb tulajdoni lapról igyekezzünk tájékozódni! A tulajdoni lap lekérésének díja 1000 ft, ezt többnyire tartalmazza az ügyvédi munkadíj.

A földhivatalnál történő tulajdonjog bejegyzése 6600 Ft.

3. Illeték

Ingatlanvásárlás során illetéket kell, fizessünk megszerzett vagyon után. Alapesetben az illeték az ingatlan szerződésben rögzített vételárának 4%-a. Van számos mód rá, hogyan tudjuk csökkenteni az illeték mértékét, de erről ebben a cikkemben olvashat. Ami a legfontosabb, hogy első ingatlan vásárlásakor 35 éves korig, amennyiben 15 mft alatti összegben vásárolunk, az illeték mértéke feleződik, azaz 2%, illetve kérhető kamatmentes, 12 havi részletfizetés is az illeték megfizetésére.

4. Lakáshitel költségei

A legtöbb esetben a vevők saját önerejüket hitellel egészítik ki, azonban egy hitelnek is vannak költségei. Itt nem a kamatra, és hasonló összegekre gondolok, mert ezek természetszerűen bele vannak építve a hitel törlesztő részletébe, hanem úgymond azonnali költségekre. Ilyen például az értékbecslő díja, amit álltalában nekünk kell fizetni, illetve a közjegyző díja. Magyarországon minden hitelszerződést közjegyzői okiratba kell foglalni, ennek a díja a vételártól függ. Ha hitelt szeretne felvenni, keressen minket bizalommal, hitelügyintézőnk segít önnek megtalálni a legideálisabb hitelterméket, nem ritka esetben segíteni tudunk, hogy a bank átvállalja részben vagy egészben a közjegyzői díjat és akár az értékbecslés díját is! Ez az ügyintézés akkor is ingyenes, ha nem rajtunk keresztül vásárolt ingatlanról van szó.

5. Egyéb költségek.

Ezek a közvetlenül ingatlan vásárláshoz köthető költségek, azonban ezek mellett is felmerülhetnek olyan kiadások, mint például a költözés költségei, illetve az apróbb javítási munkák. Érdemes mindennel számolni, már az otthonkeresés előtt.

Ha ingatlanvásárlás előtt áll, keressen nyugodtan minket elérhetőségeinken, egy díjmentes konzultáció keretében segítünk átnézni a lehetőségeket, és megtalálni álmai otthonát.

 

Karda Gábor