Hogyan kaphatsz jelzálog hitelt?

Hogyan kaphatsz jelzáloghitelt?

Első körben tisztázzuk is, hogy mi is az a jelzáloghitel. A hitelek azon típusa, ahol a kölcsönért cserébe, valamilyen tárgyi fedezetett adunk, záloghitelnek nevezzük. Ezen az elven működnek a műszaki, és az arany zálogházak. A jelzálog ettől annyiban különbözik, hogy a zálogként szolgáló fedezetett nem szükséges átadni a hitelező birtokába, hanem csupán megjelölik, hogy az adott ingatlan mekkora összegig szolgál fedezetként az adott hitelező felé. Ingatlanok esetében ezt a tulajdoni lapon tüntetik fel, autok esetében a forgalmi engedélyben, illetve a törzskönyv leadásával. Tehát a tulajdonos jóformán korlátozások nélkül használhatja a zálogként szolgáló eszközt.

A Jelzálog lehet szabad felhasználású, szolgálhat ingatlan vásárlásra, valamint más, kedvezőtlenebb kamatú hitelek kiváltására. A legtöbbször ingatlan vásárlással kapcsolatban veszünk fel jelzáloghitelt. Manapság ez az egyik legkedveltebb hitelforma Magyarországon, alacsony kamatai, viszonylag egyszerű igénylése, és rugalmasan hosszú futamideje miatt. És mi is a menete az igénylésnek?

Minden bank rendelkezik egy belső, felügyeleti szerveik által jóváhagyott (a törvényeknek megfelelő) hitelezési szabályzattal, amelybe belefoglalja, hogy milyen feltételekkel ad hiteleket. A pozitív hitelbírálathoz, ezeknek a követelményeknek kell megfelelni, ha valaki jelzáloghitelt szeretne felvenni. 

Általánosságban össze foglalva ezeket a feltételeket:

- Az alsó korhatár 18 év. Elvileg 18 éves kor felett bárki igényelhet jelzáloghitelt, azonban bizonyok életkori tényezők alapján- ha az igénylő túl fiatal, vagy túl öreg- a bank kérheti adóstárs bevonását is.
- Cselekvőképesség (Az a természetes személy, aki 18. életévét betöltötte és, akinek cselekvőképességét a törvény nem korlátozza vagy nem zárja ki.)
- Legalább három! havi bejelentett munkaviszonyból származó jövedelmet kell tudni igazolni.
- Az elsődleges jövedelme nem lehet a minimálbér alatt, de egyes termékeknél a bankok meghatároznak egy minimális összeget, amit el kell érnie a jövedelemnek. Magasabb összegű hitelek esetén adóstárs bevonásával, két jövedelem is be számítható. A JTM szabályt minden esetben figyelembe kell venni, vagyis, hogy a jövedelem mekkora részét lehet a törlesztésre fordítani.
- Vállalkozóként legalább 1 lezárt adóév szükséges. KATA vállalkozási forma esetében egyes bankok még a nem lezárt évben is hitelezhetnek. A KATA esetében a jövedelemigazolás a bevételről tett nyilatkozatában feltüntetett bevételének 60%-át, adófizetési kötelezettséggel érintett hónapok és a havi minimálbér szorzatát kell figyelembe venni.
- A hitelintézetek, csak a munkabérként, vállalkozói jövedelemként, öregségi nyugdíjként, és rokkantsági nyugdíjként érkező, igazolható jövedelmet fogadják el. A kiegészítő jövedelmet, vagyis aminek megléte havonta bizonytalan, és esetleg nem igazolható, nem fogadják el.
- Egy bejelentett, állandó magyar lakcím
Ezek az alapvető személyi feltételek, amiknek meg kell, feleljen a hitelt igénylő. Azonban ezen kívül szükség lehet számos egyéb dokumentumra is, valamint a terhelendő ingatlannak is megfelelőnek kell lennie.

Ha ingatlan vásárlásához szeretne hitelt felvenni, akkor a folyamat jóval nagyobb odafigyelést igényel, mivel az igénylés elindításához már szükséges az adásvételi szerződést is magunkkal vinni. Kellemetlen tud lenni, ha utólag derül ki, hogy mégsem kapjuk meg a hitelt, vagy nem azokkal a feltételekkel, amikkel mi terveztünk.

Amennyiben szeretne biztosra menni, vagy csak szeretné a lehető legjobb ajánlatott kapni, és időt spórolni keressen minket. A hosszadalmas sorba állások helyett irodánkban, egy kávé mellett, ügyintézőnk felméri az Ön igényeit, megkeresi az elérhető legjobb lehetőséget, segít össze gyűjteni a szükséges dokumentációt. Végig kísérjük az igénylés egész folyamatát, segítünk, ha el akadna. Amellett, hogy nem egy esetben, a számlavezető bankjánál előnyösebb ajánlatot is tudunk adni, ügyintézésünk díjtalan. Hívjon minket bizalommal, időt, pénzt és sok bosszúságot tudunk megspórolni Önnek.

Karda Gábor