Hogyan bukhatod el ingatlanod árának 20%-át?

Az ingatlan a családok 99% -nak a legnagyobb értékkel bíró vagyontárgya, és jellemzően nem adunk veszünk ingatlanokat havi rendszerességgel. Egy ilyen nagy értékű vagyontárgy esetében érdemes észnél lenni, mert egy apró hibával is sok pénztől eshetünk el.

Rengeteg olyan lépése van az értékesítésnek, amik kardinálisak abból a szempontból, hogy a lehető legjobb árat kaphassuk házunkért, lakásunkért, azonban mind közül talán a legfontosabb az árképzés.

És a jelen piaci helyzetben ez az a pont, ahol jelentős összegeket bukhatunk. Hogy miért? Mert egy több éven át tartó gyorsuló, emelkedő piaci helyzet után vagyunk. A tavalyi év során nagyságrendileg 20% al emelkedtek a Dunaújvárosi ingatlan árak, és az idei év első felében, mikor már sokan azt hittük, hogy csúcsra értek az árak, ismét további10-15% os emelkedés következett be. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy egy másfél szobás átlagos panellakás piaci ára tavaly év végén 16-17 millió forint volt, ami idén tavasszal elérte a 20 milliót is.

Azonban a nyár közepére ez a folyamat le lassult, majd megállt, és érezhető, az ingatlanok árának csökkenése- kifejezetten a felújítandó, és korszerűtlen ingatlanoké. És ami előttünk van, az egy lassuló, és csökkenő volumenű ingatlan piac, ahol bizony az árak lefelé fognak mozdulni.

És miért jelent ekkora kockázatott az ingatlan piacnál az árazás? Mert a tapasztalat az, hogy a tulajdonosok gyakran a racionális piaci tényezőket figyelmen kívül hagyva, emocionális érvek alapján árazzák be tulajdonukat. Mindenkinek az övé a legszebb, mindenki egy kicsit többet akar kapni érte.  És hogy ez miért veszélyes azt egy példán keresztül érzékeltetném.

Adott egy kettő szobás, átlagos állapotú panellakás, aminek a piaci ára jelenleg 19 millió forint. Azonban a tulajdonos 21 millió forintot szeretne kapni érte, így ennyiért hirdetjük meg. Eltelik három-négy hónap, kevés érdeklődő, nulla ajánlat, ekkor a tulajdonos azt mondja csökkentsük az árat, legyen húsz millió forint. Igen ám, de mivel a piac is lefelé mozog, így a piaci ár addigra már csupán 18,5 millió forint. Ez megint csak akkora differencia, ami miatt nem fog létre jönni az adásvétel.

Újabb három hónap után, ismét csökkentünk az áron, 19 millióra, de mint az előbb, ezúttal is időarányosan csökken a piaci érték, ami legyen 18 millió ekkor.  Fél év telt el, a tulajdonos példánk szerint már legalább 1 millió forintot bukott, plusz az ingatlan fenntartási költségét. És ez a folymat ismétlődik, míb végül érkezik egy olyan ajánlat, ami közelit a kínálati árhoz.

Az elmúlt években a kivárás sokszor meghozhatta gyümölcsét, azonban a mostani helyzetben gyors, racionális döntés szükséges, és pontos árképzés. Az ingatlan árát befolyásolja, hogy hol található, milyen a műszaki, esztétikai állapota, mekkora alapterületű, elosztású, és számos egyéb tényező.

Ha szeretné a legjobb áron eladni házát, lakását, szeretne időt és pénzt spórolni, keressen minket bizalommal, és segítünk Önnek ebben.

 

Karda Gábor