Háború, gazdasági válság, infláció... de mi lesz az Ingatlan piaccal?

Friss hír, hogy az MNB elnöke szerint 18-19%-ig száguldhat az infláció. Nincs ebben semmi meglepő, mindannyian tapasztaljuk, amikor bevásárolni megyünk, a júliusi infláció 13,7% volt, ami 24 éves csúcs Magyarországon. És azt is látjuk, hogy az árak nem csak 13%al mentek feljebb. Hamarosan megszűnik a benzárstop, lejár a hitel moratórium is, és megkapjuk az első emelt rezsi számlákat is. Ezek mind-mind nyomást fognak helyezni a lakosságra, mindenkinek át kell értékelni, újra kell gondolni fogyasztási szokásait.

Azonban mennyiben befolyásolja ez az ingatlan piacot? A lakás vásárlás speciális tranzakció, nem minden esetben halasztható. És nem minden esetben éri meg elhalasztani és ez fontos szempont.  Az elmúlt évek során az ingatlan árak ki lőttek, és sokak szerint buboréknak nevezett magasságban mozognak. Hogy mennyire irreálisak, és egyáltalán irreálisak e a hazai lakás árak, abba itt most nem megyek bele. De mi lesz ezekkel az árakkal? Kipukkan vajon a lufi?

Vegyük szemügyre, mi az ami biztosan várható a piacon. A rezsicsökkentés csökkentéssel tovább nyílik az olló, a korszerű, illetve felújított ingatlanok és a felújítandó között. Eddig is volt egy érezhető árkülönbség azonban a jelenlegi piaci környezetben ez megsokszorozódhat. Mert nem az a baj, hogy egy felújítandót nem lehet szépen, korszerű módón rendben rakni, az a baj, hogy erre jelenleg szakembert találni nagyjából lehetetlen, az ide vonatkozó anyagköltségek pedig az egekben. Ugyanakkor egy korszerűtlen, ház, lakás sokszorosát fogja rezsi költségként termelni egy energia hatékonynak. És ez meg jelenik már most, és még erősebben meg fog jelenni az árakban. Ez egy olyan tényező, ami a következő másfél-két évben meg fogja határozni a piacot.

Az inflációval párhuzamosan emelik a jegybanki alapkamatot, ez pedig tolja felfelé a THM-ket. Nehezebb lesz hitelt felvenni, és többe is fog kerülni. A tavaly megszokott 2-3% os THM helyett idén már csak két számjegyű opciók lesznek, ezt laikusként érezhető drágulás. Azonban az inflációs környezett miatt ez nem fogja nominálisan csökkenteni az ingatlanok árát.

Mert itt van a lényeg. Amíg az ingatlanok ára nem emelkedik, de az infláció igen, addig bár ugyan annyit fizetünk egy lakásért forintálisan, de az a pénz reál értéken kevesebbet ér. Ergo, az az ingatlan, ami nem drágult 14-15%-al, az olcsóbb lett. J

Ugyanakkor átalakul a piaci helyzet is. A nehezebb életkörülmények, és a dráguló hitelek miatt egyre nehezebb lesz ingatlant vásárolni. Azok az ingatlanok, amiknek az értékesítési ideje eddig 20-30 nap volt, most 45-60 napra is ki tolódhatnak. A gyengülő, és lassuló kereslet mellett a kínálat ugyanolyan ütemben erősödik, mint eddig, azaz nagyobb kínálatra fog érkezni egy gyengébb kereslet.

Ezeket a számokat befolyásolhatják a kormányzat által nyújtott rendkívüli támogatások, azonban a jelenlegi gazdasági helyzetben, én személy szerint nem számolok semmi rendkívülivel, az eddig bejelenteteken kívül.

Mi a konklúzió? Az ingatlanpiaci buborék csak a fejekben létezik. Az árak stagnálása értékcsökkenést jelent. A felújítandó ingatlanok ára csökkeni fog, nyilván egy panellakást kevésbé visel meg az árcsökkenés, mint egy 120 m2 es korszerűtlen parasztházikót. Ellenben a felújított lakások, és az energia hatékony házak árában emelkedés várható. Ha felújított ingatlant vásárolnál, ne habozz. Ha ingatlant szeretnél el adni, szintén nem javaslom a kivárást. A felújítandó lakásra még most találhatsz vevőt, a felújított ingatlanokat pedig a gazdasági környezett miatt könnyebb most eladni. Ami segíthet, és fontos, az a korrekt hirdetés, a megfelelő ár belövése, és a megfelelő célcsoportnak történő hirdetés-, de ha ezzel nem szeretnél foglalkozni, időt, pénzt és energiát áldozni erre, akkor keres minket nyugodtan, és mi mindenben segítünk.

 

Karda Gábor